Eversys Enigma Classic

  • Linia Enigma to 3x NAJ:
    • Najbardziej zaawansowana seria superautomatów szwajcarskiego producenta Eversys,
    • Najlepszy ekspres automatyczny na świecie wg The London Coffee Festival 2022,
    • Najwyższa jakość wykonania i nowoczesny design nawiązujący do tradycji ekspresów do kawy,
  • Wydajność w zależności od wersji:  175 – 525 espresso/h!!!
  • Innowacyjny system e’Barista pozwalający na zachowanie pełnej powtarzalności napojów,
  • Najnowsze systemu tj. e’Levelling, dysza 1.5-step, nowy moduł zaparzający, tradycyjna wylewka kawy, szybszy i wydajniejszy system sterujący oraz większe ekrany dotykowe z większą ilością wyświetlanych napojów.

Opis

Ambicja marki Eversys zbudowania mostu między światem ekspresów super automatycznych i tradycyjnych zainspirowała do postawienia kolejnego kroku. Eversys pragnie to osiągnąć wprowadzając nową estetykę, design, komponenty i kolory by połączyć dynamikę z duchem rozwoju filozofii Super Traditional.

Urządzenia od strony technicznej zostały wzbogacone o rozwiązania znane z linii Cameo takie jak e’Levelling, dyszę 1.5-step, nowy moduł zaparzający, tradycyjną wylewkę kawy, szybszy i wydajniejszy system operacyjny oraz większe ekrany dotykowe z większą ilością wyświetlanych napojów.

Kiedy barista staje się maszyną…

1. Mielenie – ceramiczne ostrza młynka są napędzane wytrzymałym i jednocześnie cichym silnikiem. Specjalne wentylatory odprowadzają ciepło, a elektroniczna kontrola utrzymuje ziarno w optymalnych warunkach, co zapewnia najlepszą ekstrakcję przez cały dzień.
2. Ubijanie – elektroniczne ubijanie gwarantuje stałą jakość produktu. System e’ Levelling odpowiada za wyrównanie powierzchni kawy przed jej stampowaniem w komorze zaparzającej. Kawa wyrównywana jest poprzez wibrację komory zaparzającej. Dzięki temu ekstrakcja zawsze przebiega w tych samych warunkach i zachowana jest powtarzalność wysokiej jakości.
3. Kontrola temperatury – oddzielny bojler kawy i pary zapewnia stabilność temperatury i istotnie wpływa na jakość produktu w filiżance.
4. Zaparzanie – system parzenia z odwróconą ekstrakcją optymalizuje wydajność zmielonej kawy podczas wytwarzania napoju.
5. Dozowanie – wszystkie produkty są wstępnie zaprogramowane.
6. Spienianie mleka – mleko jest spieniane parą w systemie jednoetapowym, z naciskiem na smak i teksturę.

 

Dostępne systemy spieniania:

System e’ Foam – jedną z najtrudniejszych czynności wykonywanych przez baristów jest spienianie mleka. Wymaga to wiele praktyki, aby osiągnąć idealne, błyszczące i słodkie spienione mleko. Do tego jeszcze dochodzi umiejętność otrzymania odpowiedniej tekstury, koniecznej do wykonania Latte Art. e’ Foam pozwala osiągnąć te wszystkie cechy spienionego mleka, a barista elektronicznie ustawia pożądaną teksturę, poprzez określenie ilości wtłaczanego powietrza. Jedyne co należy zrobić to nalać mleko do dzbanka i włożyć dyszę pary, resztę wykona maszyna. Spienianie można wykonywać jednocześnie z zaparzaniem espresso.

1-Step – użytkownik podstawia filiżankę pod główną wylewkę i uzyskuje gotowy napój oparty na espresso oraz spienionym mleku za przyciśnięciem jednego przycisku.

System 1.5-Step (opcja dodatkowa) – ten innowacyjny system (posiada go tylko Eversys) stanowi kompromis pomiędzy 1-, a 2-step’em. Użytkownik oddzielnie dokonuje zaparzenia espresso oraz spieniania mleka jak w przypadku 2-step. Jednak nie musi nalewać mleka do dzbanka. Z dyszy pary wydostaje się już idealnie spienione mleka wprost do dzbanka dokładnie w takiej ilości i teksturze jakiej potrzebujemy. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ tym sposobem minimalizujemy marnowanie mleka.

2-Step – użytkownik po wciśnięciu przycisku espresso jednocześnie dokonuje spieniania. Maszyna umożliwa wykonania tego na 3 sposoby. Pierwszym jest wcześniej wspomniany e’ Foam. Barista może zrobić to całkowicie manualnie i zatrzymać wydawania pary lub trzecią opcją jest automatyczne zatrzymanie przez maszynę po osiągnięciu odpowiedniej temperatury mleka.

 

Parametry napojów:

Eversys Enigma daje bardzo szerokie spektrum konfiguracji napojów. Użytkownik ma możliwość edycji takich parametrów ekstrakcji jak:

  • ilość wody (tick),
  • możliwość wyboru pojemnika, z którego ma być pobierana kawa do młynka (możliwość ustawienia 50/50),
  • siła tampowania (20kg – 40kg – 60kg),
  • grubość krążka kawowego (gramatura kawy) – do 24g,
  • preinfuzja – ilość ml + czas tzw. bloomingu,
  • dekompresja krążka kawowego w zakresie od -5 do +5 mm,
  • objętość tzw. Bypassu – w jakiej proporcji ma być dolana gorąca woda do porcji espresso (w przypadku napoju Americano możliwość ustawienia kolejności espresso-woda),
  • ilość cykli kawy za naciśnięciem 1 przycisku,
  • możliwość ustawienia koloru pianki mlecznej (brown on top lub white on top),
  • regulacje opóźnienia wydawania mleka (pauza),
  • ilość wydanego mleka,
  • tekstura piany w % (od płynnej po stałą),
  • temperatura mleka (zimna – ciepła), zimna pianka mleczna jest opcją dodatkową.

Dowiedz się więcej

lub zadzwoń bezpośrednio
0 (58) 326 34 50

Pozwól nam doradzić.
Indywidualnie i bez zobowiązań.

Preferowana forma kontaktu
Akceptuję politykę prywatności
Dane techniczne

 

Moc
 

Grupa zaparzająca

Młynki

Interfejs użytkownika

Pojemność pojemnika na ziarna kawy

Wysokość wylewki kawy

Kompatybilne interfejsy

Pojemność bojlera kawy

Pojemność bojlera pary

Pojemność pojemnika na fusy

Podłączenie do wody

Szerokość

Wysokość

Głębokość

Waga

Wydajność espresso/h (23s)

Wydajność porcji wody/h (200ml)

Wydajność cappuccino/h (23s)

Funkcja regulacji temp. gorącej wody

System dyszy e’foam (inteligentna dysza pary)

System mleczny z technologią EMT (elektroniczne dozowanie powietrza)

 

1/N/PE – 220-240V~, 50/60Hz, 5100W LUB 3/N/PE – 380-415V, 50/60Hz, 7400W

24g

2x ceramiczne żarna – 64 mm

Ekran dotykowy 10.1″

2x 1.5kg

190 mm max.

2xUSB, 1xSD-Card, 1xEthernet, 1xCCI/CSI

2 x 1.5 l

5.4 l

700 g

Z sieci, 3/8″ żeńskie

560 mm

743 mm

600 mm

87 kg

175 (23s)

170 (200ml)

175 (23s)

Tak

Tak

Tak
 

Cechy produktu
buttons

 

Moc
 

Grupa zaparzająca

Młynki

Interfejs użytkownika

Pojemność pojemnika na ziarna kawy

Wysokość wylewki kawy

Kompatybilne interfejsy

Pojemność bojlera kawy

Pojemność bojlera pary

Pojemność pojemnika na fusy

Podłączenie do wody

Szerokość

Wysokość

Głębokość

Waga

Wydajność espresso/h (23s)

Wydajność porcji wody/h (200ml)

Wydajność cappuccino/h (23s)

Funkcja regulacji temp. gorącej wody

System dyszy e’foam (inteligentna dysza pary)

System mleczny z technologią EMT (elektroniczne dozowanie powietrza)

 

1/N/PE – 220-240V~, 50/60Hz, 5100W LUB 3/N/PE – 380-415V, 50/60Hz, 7400W

24g

2x ceramiczne żarna – 64 mm

Ekran dotykowy 10.1″

2x 1.5kg

190 mm max.

2xUSB, 1xSD-Card, 1xEthernet, 1xCCI/CSI

2 x 1.5 l

5.4 l

700 g

Z sieci, 3/8″ żeńskie

560 mm

743 mm

600 mm

87 kg

175 (23s)

170 (200ml)

175 (23s)

Tak

Tak

Tak
 

We keep your business awake.

×